Rdestowiec japoński zwany inaczej : rdestówka japońska
korzeń i kłącze rdestowca japońskiego 100 %
Kraj pochodzenia POLSKA
Gospodarstwo Rolne
Baranowo 9 88-150 Kruszwica
Rdestowiec Japoński uprawiany jest w naszym Gospodarstwie w sposób naturalny oraz wolny od chemii. Takie podejście do ziół jest naszą dumą i pasją. Uprawy nie są traktowane opryskami, lecz pielęgnowane ręczną pracą.
Posiadamy uprawnienia do uprawy Rdestowca Japońskiego.
Rdestowiec japoński to roślina silna, szybko rosnąca, dorastająca 3-5 metrów wysokości, a także dominująca w świecie roślin. Wyglądem przypomina bambmus z uwagi na długie, nagie i puste w środku łodygi.
Zdjęcia pochodzą z naszej plantacji Rdestowca Japońskiego
Za surowiec zielarski uważa się kłącze rdestowca łącznie z korzeniami. Ziele rdestowca z uwagi na właściwości lecznicze również posiada zastosowanie w medycynie naturalnej. Ziele obfituje w : fenolokwasy, flawonoidy, a także garbniki i kumarynowce. Rdestowiec oraz otrzymane z niego produkty obfitują w biopierwiastki: selen, miedź, molibden, mangan, a także żelazo,cynk.
Roślina obfituje w bardzo duże ilości Resweratrolu.
Rosveratrol usprawnia funkcjonowanie całego układu krwionośnego, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, wykazuje właściwości antyutleniające, chroni komórki naszego organizmu przed szkodliwym działaniem
wolnych rodników
Rdestowiec Japoński ze Szczecią Pospolitą stanowi ważną linę obrony w walce zBoreliozą - chorobą przenoszoną przez kleszcze.
Właściwości:
- przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe, - antyalergiczne,
- przeciwzapalnie i wzmacniające wątrobę,
- zwiększające odporność organizmu,
- wspierające organizm w walce z patogenami i chorobami
- adaptogenne
Sposób użycia:
- odwary
- napary
- do zaparzania w "zaparzaczu"
- nalewki
Rdestowiec japoński pięknie barwi, nadając naparowi wyjątkowo czerwony kolor. Smak naparu z rdestowca japońskiego jest przyjemny, w odróżnieniu od innych adaptogenów.
Kraj pochodzenia: POLSKA - własna plantacja
Producent: Gospdoarstwo Rolne Baranowo 9 88-150 Kruszwica
Przechowywanie: w suchym i ciemnym miejscu.
Sposób użycia: napary, odwary.
Napar - 1 łyżeczkę korzenia zalać szklanką wrzątku, 5 min pod przykryciem. Pić 2 razy dziennie.
Odwar - 1 łyżkę zagotować w 1 szklance wody, w garnku, gotować pod przykryciem 15 min. Odstawiamy na 15 min, cedzimy. Pijemy 2 razy dziennie, maksymalnie 10 dni.
Alergeny: z uwagi na obecność innych surowców w naszym gospodarstwie, nie możemy wykluczyć obecności alergenów: gluten i produkty pochodne, orzechy, soja, seler, gorczyca, orzeszki ziemne, sezam.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.