Szczeć pospolita uprawiana jest w naszym Gospodarstwie Baranowo od lat. Naturalna i wolna od chemii plantacja jest naszą dumą i pasją. Uprawy nie są traktowane opryskami, lecz pielęgnowane ręczną pracą.
Kraj pochodzenia : POLSKA
Gospodarstwo Rolne Baranowo 9, 88-150 Kruszwica
Szczeć pospolita to duża, dwuletnia roślina zielna, wywodząca się z rodzin szczeciowatych. Pochodzi z Europy, Azji Zachodniej oraz Afryki Północnej. Roślina posiada charakterystyczny szyszkowaty kwiatostan. W lecznictwie wykorzystuje się zarówno jej korzeń i liście.
Pocięty i wysuszony korzeń szczeci nadaje się do sporządzenia nalewek, wywarów, intraktów i ekstraktów. Można go zaparzać i spożywać jako herbatę. Odwar stosowany jest do przemywania ciała. Wywar z korzenia polecany jest do kąpieli w przypadku zakażeń skórnych. Ze sproszkowanych korzeni Szczeci, liczni producenci wykonują suplementy diety, wspomagające odporność.
Dawniej, miłośniczką szczeci pospolitej była między innymi Hildegarda z Bingen. Tak jak dawniej, wciąż podkreśla się korzystny wpływ w leczeniu reumatyzmu, dny moczowej, artretyzmie. Natomiast obecnie szczeć pospolita jest sztandarową rośliną w walce z boreliozą.
Wielu specjalistów wygłasza lepsze efekty w wykorzystaniu tej rośliny w leczeniu pacjentów po ukąszeniu kleszcza. Podkreślają wady standardowej terapii antybiotykowej, z uwagi na długi czas trwania, braku gwarancji całkowitego wyleczenia, ubocznym osłabieniu organizmu i następującej po tym zwiększonej podatności na inne choroby. W przeciwieństwie do terapii antybiotykowej, szczeć pospolita wzmacnia i usprawnia układ odpornościowy, pomaga odzyskać siły i zwiększyć procesy naprawcze organizmu. W momencie, kiedy organizm jest słaby, z uwagi na zakażenie krętkiem boreliozy, potrzebuje on wsparcia, by móc się z nim uporać, szczeć pospolita pomaga tego dokonać.
Działanie:
Koi i likwiduje ból krzyża, kończyn i kolan.
Działa przeciwzapalnie
Leczy boreliozę i choroby płuc
Szczeć zachowuje stawy i kości w dobrej kondycji, korzystnie działa przy chorobach reumatycznych.
Pozwala pozbyć się toksyn
Wzmacnia układ odpornościowy
Usuwa wypryski i zmiany skórne,
Regeneruje organizm po przebytych przewlekłych chorobach i operacjach,
Szczeć pospolita na boreliozę, artretyzm, wątrobę i nie tylko
Preparaty z Szczeci pospolitej wpływają ochronnie na wątrobę (kwasy fenolowe i kwas ursolowy), usuwają bóle oraz działają jak naturalne antybiotyki (Irydoidy). Roślina wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwreumatyczne, wzmacnia kości oraz ścięgna, przeciwpasożytnicze , bakteriobójcze ( kwas ursolowy) i bakteriostatyczne ( kwasy fenolowe).
Szczeć ma zastosowanie w dnie moczanowej, artretyzmie, boreliozie, chorobach płuc oraz chorobach wrzodowych żołądka. Jest wykorzystywana w stanach zapalnych skóry, wypryskach, zmianach skórnych oraz w bólach krzyża, kończyn i kolan.
Inne zastosowania Szczeci pospolitej:
roślina miododajna, produkująca dużo nektaru, przyciągająca i wspierająca pszczoły.
przysmak dla ptaków, dojrzałe nasiona są pożywieniem dla sikor i szczygłów
przeznaczenie dekoracyjne, wysuszone koszyczki kwiatów wykorzystywane są do dekoracji stroików pogrzebowych, wiązanek na nagrobki, zdobień i barwień z przeznaczeniem na oryginalne bukiety.
wysuszone koszyczki kwiatów używane były do wykańczania powierzchni tkanin, nadawania im odpowiedniej formy.
Wskazania wg. dr Różańskiego:
Intrakt – 100 g korzenia lub liści świeżych i zmielonych.
Nalewka – 100 g suchego korzenia lub liści rozdrobnionych.
Odwar – 1 łyżkę korzeni lub liści rozdrobnionych. Pić 1 szklankę 2 razy dziennie. Przemywać odwarem rcałe ciało (po kąpieli przemyć całą skórę odwarem, nie zmywać, pozostawić do wyschnięcia). Leczy podrażnienia, wypryski i stany zapalne skóry.
Pocięty i wysuszony korzeń szczeci wraz z liśćminadaje się do sporządzenia nalewek, wywarów, intraktów i ekstraktów. Można je zaparzać i spożywać jako herbatę. Odwar stosowany jest do picia oraz przemywania ciała. Wywar z korzenia polecany jest do kąpieli w przypadku zakażeń skórnych.
Kraj pochodzenia: POLSKA - własna plantacja
Producent: Gospdoarstwo Rolne Baranowo 9 88-150 Kruszwica
Przechowywanie: w suchym i ciemnym miejscu.
Sposób użycia: napary, odwary.
Napar - 1 łyżeczkę korzenia zalać szklanką wrzątku, 5 min pod przykryciem. Pić 2 razy dziennie.
Odwar - 1 łyżkę zagotować w 1 szklance wody, w garnku, gotować pod przykryciem 15 min. Odstawiamy na 15 min, cedzimy. Pijemy 2 razy dziennie, maksymalnie 10 dni. Alergeny:Z uwagi na obecność innych surowców w naszym gospodarstwie, nie możemy wykluczyć obecności alergenów: gluten i produkty pochodne, orzechy, soja, seler, gorczyca, orzeszki ziemne, sezam.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.